Skip to content

Wat zegt de wetenschap?

Wat zegt de wetenschap?

Een positieve ervaring van zwangerschap tot kraambed

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bracht in 2018 een rapport uit waarin het belang van een positieve zwangerschaps- en bevallingservaring voor de vrouw wordt benadrukt. Volgens de WHO draagt een positieve bevallingservaring bij aan duurzame ontwikkelingsdoelstelling nummer drie: ‘verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden van jong tot oud.’

De WHO is een gespecialiseerde organisatie
van de Verenigde Naties met als doel:

003-internet
wereldwijde aspecten van de
gezondheidszorg in kaart te brengen
002-heart
de gezondheid van de wereldbevolking
te bevorderen
001-stethoscope
activiteiten op het gebied van
de gezondheidszorg te coördineren

Hoogwaardige geboortezorg

Het ‘ervaren van goede zorg’ speelt een cruciale rol als het gaat om hoogwaardige geboortezorg met betere uitkomsten voor een vrouw en een kind, zo meldt het onderzoeksrapport van de WHO. Als uitgangspunt geldt dat een bevalling een natuurlijk proces is dat door de meerderheid van de vrouwen en kinderen zonder complicaties wordt volbracht.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) sluit zich bij dit standpunt aan, want elke vrouw verdient een positieve ervaring van zwangerschap tot kraambed. De KNOV pleit ervoor dat een vrouw haar kind baart in een vertrouwde en veilige omgeving met continue zorg op medisch en emotioneel vlak. “De meeste zwangere vrouwen willen een zo fysiologisch (natuurlijk) mogelijke bevalling waarbij ze de regie hebben over besluitvorming, ook wanneer medische handelingen nodig zijn”, aldus de KNOV.

De start van een gezonde generatie

Uit onderzoek is gebleken dat de eerste duizend dagen van het leven van een kind bepalend zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling op korte termijn, en voor ontplooiing, gezondheid en gedrag op latere leeftijd. Investeren in een goede start van moeder en kind levert daarom grote gezondheidswinst op voor toekomstige generaties. De leefstijl, de leefomgeving en de psychosociale situatie van de moeder hebben invloed op onder andere de ontwikkeling van het brein en de vormgeving van het DNA van het (ongeboren) kind. Als deze ontwikkeling niet goed verloopt, kan dat op latere leeftijd leiden tot aandoeningen als hart- en vaatziekten, borstkanker, maar ook tot verslaving en gedragsproblemen.

Een kind ontwikkelt al in de baarmoeder het onbewuste brein en ‘ervaart’ op eigen wijze hoe de wereld in elkaar steekt. Als ouders en maatschappij kunnen we met elkaar bijdragen aan een kansrijke start voor een gezonde generatie.

Bekijk hier wat ik je kan bieden

Bekijk hier wat ik je kan bieden

Neem contact op

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten en vertel je graag meer over mijn diensten! Wil je een gratis online kennismakingsgesprek via WhatsApp of Skype boeken, wil je je aanmelden voor een cursus of abonneren op het BellyBuddy online pakket? Vul onderstaand contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Je mag me uiteraard ook bellen. Ik doe mijn best om binnen 24u te reageren.